Petten collectie sneakerstad - Een pet is een hoofddeksel waarbij zich alleen aan de voorkant een klep bevindt. De pet bevindt zich qua vorm dus tussen
(Lees Verder)

de muts (geen klep) en een hoed (een klep rondom). Een uitzondering is wel de pet van Sherlock Holmes, die volgens vele illustratoren en films twee kleppen bezat, een aan de voorzijde en een aan de achterzijde. Vaak ook nog met twee oorkleppen aan de zijkanten. Ook de typische matrozenpet heeft geen klep, maar daarentegen een afhangend lintje aan de achterzijde.

De boerenpet of klak is van oorsprong een kledingstuk dat vooral door kinderen en arbeiders werd gedragen. De uitdrukking Jan met de pet verwijst dan ook naar iemand uit deze sociale klasse, later meer op de ‘gewone man’.

Over het algemeen dragen boeren een Engelse geruite boerenpet. Bij veel klederdrachten dragen de mannen echter een typische zwarte pet.

De ‘moderne pet’ is een tijd uit het straatbeeld verdwenen, hoewel hij hier en daar weer als accessoire in de mode opduikt. Tegenwoordig ziet men wel veel honkbalpetten, die soms ook binnenshuis worden gedragen.

Een pet dient vaak ook om tot een groep te behoren, zoals de uniformpet bij het leger (bijvoorbeeld een kepie), fanfares en harmonies, politiebeambten, de vroegere postbestellers en ANWB-helpers, scheepskapiteins, of typische petten voor wielertoeristen, voetbalsupporters of studentenverenigingen. Ook sommige jeugdbewegingen hebben hun eigen petten.

Enig resultaat